Verrasende Vogels en Rare Runderen hadden we eerder in deze rubriek op de korrel, maar nu kijken we eens naar Vreemde Varkens. Op de hoek van de Mensuma- en Dijkweg onder Oldekerk lopen de Tamworth varkens van  Erwin Hut en Carla Elzinga. Opmerkelijke varkens met een lange snuit, een rode vacht, die hoog op de poten staan. Het zijn harde, sterke dieren, die goed tegen kou en warmte bestand zijn, kortom een prima buitenzwijn, dat goed ingezet kan worden in begrazingsprojecten, bv van Staatsbosbeheer. Ze wroeten een weiland volledig om en ontdoen het van lastig onkruid.
Het vlees van de varkens is uitstekend van smaak en wordt door de eigenaren verkocht als vleespakket. Bovendien organiseren ze regelmatig PigNic’s en Pop-Up diners waarbij u kennis kunt maken met het product.
 
Long Snout Pork – Bert Weggemans- Nijbert
Op e hoek van Diek- en Mensumaweg
Leit n wondermooi plakje midden ien t gruun
Woar elk  van genieten kin,  tussen gras en riet,
 
Roodbrune Tamworth swientjes ien Ollekerk,
Ze bennen zo speuls as t mor kin -
Echt woar, Engelser kin t ja hoast niet .
 
Bij Carla en Erwin hemmen
Ze t grootste plezier,
Kin ok ja niet aans
Want dit stel het n groot hart
Veur mins en dier.
e Glimlach van beiden brekt veur elkenien al gauw et ies,
De biggen, zeugen en beer Victor
Leven hier gewoon ien
n Swieneparadies.
Dwoalen deur e tied – Bert Weggemans - Nijbert

Woar is t mooier dwoalen deur e tied
As hier ien t Blikmuseum van Nijziel
Dat aal mooier wordt met e tied.
Elkéén viendt der wel iets
Wat hum boeit,
Omdat zien opa en oma
Der met op waren groeid,
En doe mochst der met speulen
Astoe bij dien grootolden waast.
Alles zo aanroakboar dichtbij,
Ok e tied die al laang is vergleden –
Dit museum is veur ons alemoal
Een zichtboare baand tussen heden en verleden.

                                                               -------------
In het Westerkwartier zijn er uitzonderlijke objecten uit het verleden bewaard gebleven en dat zijn de bijzondere pronkstukken van verzamelaars.  In het Blik, Trommel en Oudheden Museum van Tineke en Hein Nauta in Niezijl staan ongeveer 7000 voorwerpen,  voornamelijk blikken en bewaartrommels, maar ook glazen en emaillen objecten. Er gaat een wereld voor je open as je op bezoek komt: overzichtelijke thema ’s zoals het Koninklijk Huis, Kinderhoek en voorwerpen uit de Oorlogstijd. Op de foto staat een bijzonder blik van de lokale bakker Luchtenburg, waarin hij het meel ontving voor de joodse familie Gans om daar dan stiekem brood van te bakken.

Een bezoek aan het Blikmuseum Niezijl is dubbel en wars de moeite waard. De voormalige supermarkt van de familie Nauta is nu ingericht als een huiskamer, waarbij de kachel in het midden staat te snorren. Er is veel te zien en veel te horen, want de eigenaren kunnen u veel vertellen over de verzameling en over de rijke geschiedenis van Niezijl.
Bezoekadres: Hoofdstraat 39, Niezijl.  Open op afspraak en op dagen dat de vlag buiten hangt. Entree +  2 kop koffie/thee 6 euro; Entree met 2 kop koffie/thee met museumgebak 7 euro.

 t Holten scheuveltje
Ok al snijt et buten en jacht de kolle wiend deur de stroat, ien t Blik- en Trommelmuseum brandt de kachel en vult de geur van kovvie de koamer. De doames van de Red Hat Society proaten bedremmeld noa over t verhoal wat ze krekt heurd hemmen. Ze bennen der beduusd van.

Bij Oldekerk is een uniek natuurterrein met een eendenkooi, De Kuzemerkooi. De eendekooi is een Nederlandse uitvinding. Met behulp van tamme (lok)eenden en het kooikershondjes werden wilde eenden gevangen voor de consumptie. Veel plattelandsbewoners verdienden een paar centen bij met de verkoop van eenden en lang waren er meer dan 1000 eendenkooien in ons land.  In de buurt waren er nog twee over, op Schiermonnikoog en bij Hornhuizen. In 2007 is men in Oldekerk gestart met de bouw van een nieuwe kooi, omdat er vroeger ook twee kooien waren geweest. Het terrein is compleet ingericht met kooikershuisje, ijskelder, kooiplas en een vanghok.
In de directe omgeving is nog veel meer natuur te bewonderen, zoals het hertenbos en het bunkerbos. Het terrein wordt  door de dorpsbewoners onderhouden, is vrij toegankelijk en zeker de moeite waard.
KuzemerKooi – Bert Weggemans- Nijbert
Hier en doar zien jem wel  es n eendekörfke
Bij minsen ien e sloot die grinst aan heur tuun,
t Geft je aaltied n fijn gevuul,
Dat soamengoan van mins en dier –
Mor dan moe-je veur e oaregheid
Es eefkes kieken goan ien Ollekerk,
Doar hemmen ze n eendenkooi
Op wel  zo n tien bunder laand –
 
En e eenden doar, die bennen zo vredeg,
Die eten gewoon uut  e haand
En wilst wel geleuven: dizze eenden
Doen ok nog es n keer aan cultuur:
Onner t nustenbouwen kieken ze
Ieskold noar t toneel van gieneen
Minder as William Shakespeare,
Heur hiel beroemde Engelse buur.